Anjou duif begeleid door Miguel Merino

Miguel Merino is een wijnmaker uniek in zijn soort. Zijn Bodegas Miguel Merino is gevestigd in het beste gebied van Riojo in Rioja Alta. Zijn filosofie een wijnstok leeft niet eeuwig, zorgt voor een ingenieus en uiterst precisie wijngaard beheer. De wijnstokken voor zijn jongste wijn zijn ‘slechts’ 10 -25 jaar oud. Door de wijnstokken eerst te laten volgroeien en daarna pas te oogsten creëert Miguel unieke en complexe wijnen, die ook zijn andere collega’s wijnmakers wordt gewaardeerd!

Vinas Jovenes is gemaakt van de tempranillo druif. De druiven worden met de handgeplukt en gesorteerd. De vergisting vindt plaats in RVS tanks. De rijping van de wijnen vindt plaats in speciaal voor hem gemaakte houten vaten. De lange zijden zijn Amerikaans eiken en de korte ronde zijden zijn Franks eiken. De wijnen verblijven 12 maanden op de vaten en rijpen daarna door op fles in de bodega.

Heerlijk in combinatie met onze Proof van de maand:

Anjou duif bereid op twee manieren met gegrilde courgette en tijmjus

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 Anjou duiven
  • 1 courgette
  • 1 bakje bundel zwammetjes
  • 12 kleine zilveruitjes
  • ganzenvet
  • halve teen knoflook
  • eetlepel sjalot1
  • halve deciliter zoete witte wijn
  • 2 deciliter kippenfond
  • 1 deciliter kalfsfond
  • 2 takjes tijm
  • zout en peper

Vraag de slager of poelier om de duif te ontleden in de boutjes en koffer. De koffer zijn de filets die nog steeds op het karkas vast zitten. De andere delen van de duif zijn er afgehaald.

Konfijt de boutjes in wat ganzenvet met een stukje knoflook en tijm. De uitjes kunnen in het zelfde ganzenvet worden mee gegaard.

Zout en peper de koffertjes van de duif en braad deze in roomboter aan in een pannetje. Neem ze uit de pan en gaar ze verder in de oven op 120 graden gedurende 10-15 minuten.

Fruit het sjalotje en de knoflook aan in de pan en blus deze af met de wijn en kippen- en kalfsfond. Voeg de takjes tijm toe en laat de jus reduceren tot gewenste dikte. Zeef de saus en klaar voor gebruik.

Snijd de courgette in dikke plakken en gril deze aan in de grillpan of BBQ. Houdt ze eventueel warm in een warmhoudlade of oven. Breng ze op smaak met peper en zout.

De bundelzwammetjes bakt u kort aan in een pannetje met wat roomboter. Breng ze op smaak met peper en zout.

Neem de duiven uit de oven en snijd de borstjes van het karkas en trancheer ze.

Plaats de courgette op het bord. Schik de duivenfilets op de courgette en plaats de uitjes en zwammetjes er om heen. Het boutje leg je er tegenaan en giet de saus er overheen.

Ondertussen schenkt u een heerlijk glas van Miguel Merino in.

Laat u de wijn en spijs smaken!!

Tip van de vinoloog: Maak de wijn een uur van te voren open en schenk de wijn in een karaf, zodat de aroma’s zich kunnen open voor een heerlijk geurende wijn.

Top