April 2015: Hartige aspergetaart

Deze maand een wijn en gerecht geïnspireerd op de eerste asperges die zich boven de grond laten zien. En de nieuwe jaargang wijnen van een prachtig wijndomein van een Nederlandse wijnmakersfamilie aan de voet van de Mont Ventoux.
Voor op de Paasbrunchtafel: Holland meets Provence en omgekeerd!

Gerecht: hartige aspergetaart met een hintje Provence
Voor: 4-6 personen
Aspergequiche
Ingrediënten:

– Hartige taart of bladerdeeg (naturel) Koopmans (of zelfgemaakt taartdeeg)
– 750 Gram asperges (ongeschild of geschild)
– 1 Blokje groentebouillon
– 125 Gram (been)hamreepjes
– 2 Lenteuien
– 1 Bakje cherrytomaatjes
– 10 Takjes verse bieslook fijngesneden
– 2 Takken rozemarijn fijngesneden
– 200 Ml kookvocht van asperges
– 1 Zakje Aspergesaus (Honig)
– 3 Eieren
– 100 Gram pijnboompitjes
– 150 Gram jong belegen geraspte kaas
– Peper en zout

Bereiding gerecht:

  • Ontdooi het deeg en doe dit deeg in een met boter besmeerde platte ronde schaal. (22-25cm doorsnede).
  • Oven voorverwarmen op 190°C (hetelucht).
  • Spoel de 750 gram asperges af en snijd het houtige stukje van de onderkant. Schil ze met een dunschilleer, te beginnen bij de kop. Doe de afsnijdsels en de schillen in een pan, leg er een schone doek op en daarop de asperges met het zout en zoveel water dat ze net onder staan. Breng het water aan de kook, temper het vuur en houd alles 10 minuten tegen de kook aan. Zet de pan van het vuur en laat de asperges 15 tot 20 minuten verder garen. Ze moeten zacht, maar niet slap worden.
  • Snijd in de tussentijd de cherrytomaatjes 1x doormidden, snipper de peterselie, rozemarijn en lenteuien.
  • Haal de asperges uit het kookvocht en laat ze uitlekken in een vergiet. Leg ze hierna in z’n geheel in de schaal.
  • Strooi hierna de hamreepjes en de lenteuitjes over de asperges. En rangschik de gesneden cherrytomaatjes hieroverheen.
  • Maak de aspergesaus: neem 200ml van het kookvocht van de asperges. Mix dit met het zakje aspergesaus, voeg 3 eieren en de vers gesneden bieslook en rozemarijn toe en klop dit goed doorelkaar tot een gladde saus. Giet de saus over de hele schaal en strooi daar wat pijnboom pitten overheen. Dek dit alles af met 100/150 gr jong belegen geraspte kaas.
  • Zet de taart in de oven en bak deze in ongeveer 30 minuten. Als de taart knapperig is met een lichtbruin randje is de aspergetaart klaar om te worden geserveerd.
  • De taart kan ook 2 tot maximaal 3 dagen bewaard worden. Opwarmen voor gebruik in de oven doet niets af aan de smaak en de knapperigheid van de taart.

Cuvée Luc blanc 2014 (IGP Vaucluse, Frankrijk)
Proof vd maand april 2015_domaine-marotte-cuvee-luc-blanc

Geïnspireerd door de levendige historie en persoonlijkheid van de wijnmaker van Domaine de Marotte serveren we hierbij hun nieuwste jaargang Cuvée Luc blanc. 
De Cuvée Luc blanc 2014 is een lekkere frisse en complexe witte wijn geworden. De aroma’s van bloesem, citrusfruit en abrikoos vliegen het glas uit.


Kleur: 
Bleek goudgeel
Smaaktype: Fris
Neus: Stuivend met de geuren van citrusfruit, witte bloesem, kruisbessen en een beetje witte perzik.
Mondgevoel: Fris, rond, elegant, met heel klein belletje in het glas. Witfruit, frisse zuren, sappig en evenwichtig. Mooie balans tussen zuur en alcohol. Verrassend lange afdronk.
Druivenrassen: Grenache 50%, Viognier 20% en Roussanne 20%, Clairette 10%.
Vinificatie en rijping: Handpluk. Alcoholische vergisting van ongeveer 3 weken. Separatie van de lie december/januari. Het ”overbrengen” van de wijn zoveel mogelijk m.b.v. zwaartekracht.
Alcoholpercentage: 13,5 %.
Serveren: 10-12 °C
De wijn drinken binnen 2 jaar. U kunt deze wijn uitstekend combineren met o.a. asperges, diverse vissoorten, frisse salades en zelfs met blauwe kaas (een echte ontdekking)!

De Cuvée Luc Blanc 2014 is te koop voor € 8,25 per fles (inclusief btw, exclusief eventuele verzendkosten). Voor meer informatie over bestelling en levering kunt u het contactformulier invullen.

Wijnhuis
Domaine de MarotteDomaine de Marotte is gelegen aan de voet van de Ventoux, een paar kilometer van Carpentras in het departement de Vaucluse. Het kende 30 jaar lang geen wijnproductie. Sinds 1987 is het domein in bezit van de Nederlandse familie van Dijkman. Eind 1997 hebben Daan en Elvire van Dijkman de kans kregen om het bedrijf over te nemen. En maken er een 7-tal rode, witte en rosé wijnen

Top