Onze Argentijnse wijnen kopen wij bij: 
(klik op het logo voor meer informatie):

Wijnbouw in Argentinië

Het land kent een grote variatie van klimaattypes en soorten grond. Wijnbouw was al eeuwen door de komst van de Spanjaarden gekend, zij namen druivenstokken mee voor de productie van missiewijn. In de 19e eeuw brachten veel immigranten uit bijvoorbeeld Baskenland en Italië hun eigen druivensoorten mee, waardoor in het land veel druivenrassen aanwezig zijn: uit Spanje, Italië en Frankrijk. Men vindt er onder andere Malbec, Sangiovese en Tempranillo. Door het ontbreken van extreem hoge temperaturen op deze berghellingen hebben de druiven een zeer sterk aroma.

De totale wijnproductie van ongeveer 1,5 miljard liter per jaar bestaat voor twee derde uit rode en voor de rest uit witte wijnen. Er wordt een zeer kleine hoeveelheid rosé wijnen gemaakt.

De belangrijkste rode wijnen worden gemaakt van de Malbec, ongeveer 33% van het totaal, gevolgd door de Bonarda (23%), Shiraz (14%) en Cabernet Sauvignon (12%). Bij de witte wijn is de Pedro Ximénez favoriet met een aandeel van 35%, gevolgd door de Torrontés (30%) en Chardonnay (15%). De Malbec levert in dit klimaat de beste wijn (droog en warm overdag, ‘s nachts koud) en is ook de meest geteelde soort. Aangezien Malbec een dikke schil heeft geeft de druif veel smaak en zijn de wijnen robuust. Argentijnse malbec is toegankelijker dan Franse en heeft een vleug van pruimen en bramen.

Argentijnse wijnen passen goed bij de nationale eetgewoonten: veel vlees en pasta’s. Overigens is het in Argentinië de gewoonte om wijn met water te verdunnen aan tafel.

Met zo’n 224.000 hectare (2014) staat Argentinië op de vijfde plaats van de grootste wijnlanden. De gemiddelde oogst bedraagt 10.000 kilogram per hectare. Aangezien de druiven in Argentinië in een relatief droog klimaat groeien zijn er weinig bestrijdingsmiddelen en anti-schimmel producten nodig. Dit heeft ook een positief effect op de kwaliteit van de wijn.

Een aantal wijngaarden werken nog met pergola’s waarbij de druiven op ooghoogte hangen. Door het klimaat en de hoge opbrengst per hectare zijn de wijnen kwalitatief niet hoogstaand, uitzonderingen daargelaten.

De meeste wijngaarden zijn open voor publiek en gratis te bezichtigen, waardoor het wijntoerisme in Mendoza populair is. [Bron: Wikipedia]