Februari 2016: Lamsgehaktbrood

Met de naderende voorjaarsvakantie en het vieren van het Carnavalsfeest op komst gaan we deze maand voor feestelijk, ‘weer eens wat anders’ en vooral voor: ‘Gemak’!
Zowel het gerecht als de wijn kennen een grote inzetbaarheid: als hapje tussendoor, als brunche- of hoofdgerecht of als een hapje om op te warmen na een winterse wandeling of carnavalsoptocht. En is goed een tijd van tevoren te bereiden. Bij bereiding met verse ingrediënten kan alles worden ingevroren of een week in de koelkast worden bewaard.

Het gerecht en de wijn zijn ook erg goed uit te breiden met de Paprika Piëmontese (zie Proof van de maand januari) als bijgerecht. Smakelijk en Alaaf!

Gerecht: Lamsgehaktbrood
Voor 6 personen
Proof vd maand_febr 2015_lamsgehaktbrood

Ingrediënten

  • 500 gram lamsgehakt
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 eetlepel za’atar (bijv. By Jonnie/Jonnie Boer specerijenmix)
  • 1 eetlepel sumak (Turkse winkel of via internet: Pit&Pit)
  • 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 120 gram, pancetta

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng alle ingrediënten, behalve de pancetta, in een grote kom en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Bekleed een broodbakblik met de pancetta en laat hem over de randen hangen.
Druk het gehaktmengsel in de vorm en vouw de pancetta erover. Gebruik extra plakken voor de bovenkant.
Bak het gehaktbrood 35-40 min. in de oven, tot het gaar is (je moet het halverwege misschien afdekken met alufolie om te voorkomen dat de pancetta verbrandt).
Giet het vet af en keer het gehaktbrood op een schaal of plank.
Serveer er een groene salade en een bakje yoghurt met munt bij.

En  hierbij drinken we:
Roche Fourcade 2012 (IGP Cévennes, Frankrijk)
 Proof vd maand_febr 2015_roche fourcade rouge 1
Druivenras   
70% Syrah en 30% Grenache noir
Kleur
Helder, intense ietwat diepe kleur kersenrood
Smaaktype    Rijp
Neus   Framboos, kersen, peper en garrique (Provençaalse wilde kruiden)
Mondgevoel  Rijp, vol en soepel. Een mooi evenwicht tussen rood fruit, kruidigheid en afgeronde tannines. Ondanks volheid geen zware wijn en ook heerlijk om zo te drinken.
Alcolholgehalte        13,5%
Vinificatie en rijping   Gecontroleerde fermentatie (vergisting), overpompen van de wijn over de most (délestage) om extractie van de wijn te verbeteren. Rijping 12 maanden op cuves met eikenhout.

Wijnhuis        Les Terrasses Cévenoles, een speciale wijncoöperatie bestaande uit 40 leden. De wijnboeren cultiveren 180 hectare wijngaarden gelegen rondom de hellingen van de Cévennes. (gelegen op de grens van de Zuid-Rhône en Languedoc) Het merendeel van de wijngaarden is men vanaf 2009 aan het omzetten naar biologische teelt. En de eerste lichting biologische wijnen, zoals de Cigalois rood en wit, zijn inmiddels op de markt. De Cave zelf is gelegen in Saint-Hippolyte-du-Fort.

Serveren op 14 -16 °C
Deze wijn combineert ook goed bij een vlees- of tapasplankje, Provençaalse runderstoofschotel (Daube de Boeuf) en harde of geperste kazen als Comté, Emmentaler of Beaufort. Of gegrild vlees van de BBQ!

Top