Maart 2015: Courgettetaart met geitenkaas, beenham en tuinerwten

De lente komt… en het nieuwe groeiseizoen komt eraan!
Om de eerste zonnige lentedagen in de tuin te vieren, een fris, fruitige wijn en luchtig gerecht voor bij de lunch of de eerste picknick op het gras.

Courgettetaart

Gerecht: Courgettetaart met geitenkaas, beenham en tuinerwten

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 125 Gram crème fraîche
  • 125 Gram geitenkaas naturel (55+)
  • 1 Losgeklopt ei
  • 225 Gram tuinerwten (diepvries) / verse tuinerwten (geblancheerd)
  • 6 Vellen filodeeg (ontdooid)
  • 30 Gram boter
  • 1 Schoongeboende citroen
  • 2 Eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 Courgette
  • 100 Gram beenham
  • ½ Bakje dille (= 15 g fijngesneden dille)
  • Langwerpige quichevorm met losse bodem ingevet (13×34 cm)
  • Bakkwast
  • Rasp
  • Kaasschaaf of mandoline

Bereiding gerecht
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng de crème fraîche met de geitenkaas en het ei tot een egaal mengsel. Roer de tuinerwten erdoor.
Snijd van de vellen filodeeg langs de lange kant een strook van 10 cm af. Dit wordt niet meer gebruikt.
Smelt de boter in een steelpan.
Leg een vel filodeeg in de quichevorm en bestrijk met de bakkwast de boter hierover heen. Leg er een nieuw vel filodeeg op en bestrijk weer met boter.
Herhaal dit tot de vellen op zijn.
Verdeel het mengsel met de tuinerwten erover.
Bak ongeveer 15 minuten in de oven.

Doe ondertussen 2 el olijfolie in een kom.
Rasp een halve schil van de citroen hierboven.
Schaaf met de kaasschaaf of mandoline de courgette in lange linten en meng deze met de olie en citroenzeste.

Neem de taart uit de oven en verdeel de courgettereepjes en de ham losjes over de taart. Bak nog 10 minuten in de oven.
Bedek met aluminiumfolie de taart als deze te donker wordt.
Snijd ondertussen de dille fijn.
Haal de taart uit de oven en bestrooi met dille.
Het gerecht kan warm, lauw of koud geserveerd worden.

In uw glas: Vers van de pers op de wijnmarkt en gebotteld in februari 2015#-05 VIOGNIER

#5 Viognier 2014 BIO (IGP Cévennes, Frankrijk)

Kleur: Bleek goudgeel
Smaaktype: Fris-Rijp
Neus: Floraal, wit fruit, limoen, gedroogde abrikoos
Mondgevoel: Licht filmend (vettig), rond en zacht in de mond, frisheid van mineraal (kalk)tonen en tonen van wit fruit in siroop met een tikje zoetheid.
Druivenras: 100% Viognier
Vinificatie en rijping: Directe persing na oogst, gecontroleerde vergisting op lagere temperaturen tussen de 15 en 20 dagen. Hierna rijping van 6 maanden op rvs-tank.

Wijnhuis
logo
Les Terrasses Cévenoles is een speciale wijncoöperatie bestaande uit 40 leden. De wijnboeren cultiveren 180 hectare wijngaarden gelegen rondom de hellingen van de Cévennes. (gelegen op de grens van de Zuid-Rhône en Languedoc) De Cave is gelegen in Saint-Hippolyte-du-Fort. Het merendeel van de wijngaarden is men vanaf 2009 aan het omzetten naar biologische teelt. En de eerste lichting biologische wijnen, zoals de Cigalois rood-rosé-wit zijn sinds 2 jaar op de markt. Met het oogstjaar 2014 is deze biologische lijn uitgebreid met nieuwe wijnen: #3 Sauvignon, #5 Viognier, #7 Rosé Cinsault-grenache, #9 Merlot-grenache, #11 Cabernet sauvignon-syrah.

Serveren: 13 °C
De wijn is zo’n 3 jaar te bewaren. En past ook prima bij pasta carbonara of gerechten met kalfsvlees en paddenstoelen (eekhoorntjesbrood ed.).

Top