D.O. Somontano, Spanje

Achtergrond
De familie Meler is al eeuwenlang betrokken in de landbouw. De verschillende generaties binnen deze familie zijn opgegroeid tussen de graan boerderijen, amandelbomen en wijngaarden. De wijngaard van familie Meler ligt in D.O. Somontano, aan de voet van de Pyreneeën. Er zijn maar weinig plaatsen in de wereld waar dergelijk uitstekende condities samen komen als dat ze hier doen. In de Pyreneeën, heerst een klimaat van koude winters en extreem hoge temperaturen in de zomer. Deze zijn ideaal voor de productie van bijzondere bergwijnen. De wijnen zijn mineraalrijk en hebben intense smaken met een heerlijke frisheid.

Het idee is om de ambachtelijke familietraditie, de moderne technieken in combinatie met de zorg voor het land samen te integreren in deze wijnen. Het resultaat is een groot aantal uitzonderlijke wijnen, die op traditionele wijze gemaakt zijn zonder toevoeging van sulfieten, suikers, etc. Het is een project van drie zussen, drie jonge vrouwen, drie passies met één duidelijk doel: “Druiven omvormen tot unieke en exclusieve wijnen met karakter”. De drie zussen staan afgebeeld op de etiketten van de jonge Meler lijn (zie hieronder). Ana Meler is de jongste van de drie en een getalenteerde wijnmaakster, ze maakt onderscheidende wijnen die in sommige gevallen afwijken van de traditionele typen.

Wijnbeschrijving
100% Chardonnay

De druiven worden geoogst op een steenworp afstand van het wijnhuis en worden geoogst tijdens de koelste avonduren in eind augustus. De steeltjes worden ontdaan van de druiven, waarna een koude gisting volgt met droog ijs. Rijping duurt 3-6 maanden en vindt plaatst op de schillen (sur lie).

Aan de wijn worden geen sulfieten en suikers toegevoegd.

Kleur/geur/smaakprofiel
De wijn is licht geel van kleur.
In de neus een intense geur van fruit, voornamelijk de geur van citrusvruchten gecombineerd met tonen van gele en witte bloemen. In de smaak proef je minerale tonen en frisse, maar tegelijkertijd ook volle fruitsmaken. Deze chardonnay is een elegante wijn met een lange, verfrissende en iets kruidige afdronk.

Gastronomie
Serveertemperatuur 7-10ºC.

Heerlijk bij:
– Salades
– Pasta carbonara
– Rijst gerechten
– Gevogelte
– Diverse visgerechten
– Schaal en schelpdieren