D.O. Somontano, Spanje

Wijnbeschrijving
80% Garnacha, de overige druivenrassen (Tempranillo, Merlot, Syrah) zijn toegevoegd om de wijn te verfijnen, maar bevatten per ras minder dan 10%.

Merlot zorgt voor verzachting van de wijn en Syrah zorgt voor net wat meer structuur en bite. De druiven worden geoogst op hun rijkste moment: tijdens de koudste uren van een september nacht. Hierna worden ze ontsteelt, waarna een koele pre-fermentatie wordt toegepast.
Gisting gebeurt individueel per wijnperceel en druifsoort. Na langzame délestage* verkrijgt de wijn zijn structuur.
De wijn wordt 6 maanden gerijpt in Frans eiken vaten waarna gebotteld zonder toevoeging van sulfiet.

Kleur/geur/smaakprofiel
De wijn heeft een kersenrode kleur met een kastanje-bruine rand.

Intense geur van rijpe vruchten met lichte balsamico accenten. Zeer expressief in de neus. In de mond rijk, gulzig en fruitig met een klein pepertje in de afdronk. De wijn beschikt over een goede structuur. De afdronk is krachtig en evenwichtig.

Gastronomie

Heerlijk bij:
– Verschillende kazen
– Vegetarische gerechten (veel gegrilde groentes)
– Rood vlees
– Chocolade

* Délestage:
Tijdens de vergisting wordt de wijn van onder uit de tank overgepompt naar een tweede tank. Daarna wordt de gistende wijn vanuit tank 2 weer van boven over de hoed** gesproeid, waardoor een zeer sterke beluchting in de wijn ontstaat. Hierdoor krijgt de wijn meer kleur en fruit en zwakken de harde tannines in de smaak af.

** Hoed:
Bij de gisting van de wijn komen de schillen, meegenomen door het opborrelende koolzuurgas, boven drijven in de tank. Ze vormen daar een hechte massa. Deze massa wordt ook wel de hoed genoemd.