Juni 2016: Op de bbq gegrilde en gevulde dorade met gebraiseerde venkel

Op de bbq gegrilde en gevulde dorade met gebraiseerde venkel

Dorade-van-de-barbecueReceptuur voor 4 personen:

 

  • Ingrediënten
    2 Dorades
    1 Limoen/citroen
    Enkele takjes rozemarijn
    Enkele takjes tijm
    Versgemalen zwarte peper

 

 

 

Voor de venkel
Venkel, 8 kleintjes
2 Theelepels dillezaad
Olijfolie
Fleur de sel
Versgemalen zwarte peper
2 Soeplepels rosé

Bereiding
Schoonmaken van de vis:
Leg de dorades op een plank en strijk met je hand van achter naar voren over de vis om te voelen of ergens nog schubben op de huid zitten.
Voel je nog ergens harde schubben, pak dan een mes en schrap deze van staart naar kop over de huid, hierdoor komen de schubben los.
Spoel de vissen af onder de kraan om de losgekomen schubben te verwijderen.

Dep de vissen aan beide kanten droog met keukenpapier en laat ze op kamertemperatuur komen terwijl je de vulling en de verse kruiden voorbereidt.
Snijd een deel van de rozemarijn en de knoflook fijn en meng dit met een klein scheutje olijfolie, peper en zout.
Maak met een scherp mes vier sneetjes aan beide kanten in de huid van de dorades en smeer beide zijden in met het mengsel.
Zorg ervoor dat de kruiden goed in de sneetjes komen, zo kunnen de smaken goed in het visvlees trekken.
Snijd van 1/2 citroen het vruchtvlees uit de schil en snijd dit in kleine blokjes.
Meng dit met de overgebleven rozemarijn (gewoon de hele takjes) en knoflooktenen (schil verwijderen en in grove stukken snijden).
Stop dit in de buikholte en achter de kieuwen van de Dorade.
Breng de bbq ondertussen op temperatuur.

 

VenkelVenkel:
Doe een scheutje olijfolie in een cocotte (gietijzeren stoofpan of vuurvaste schotel met deksel en oren) en laat dit op een laag vuur opwarmen.
Leg de venkel erin, kruid met dillezaad, zwarte peper en enkele soeplepels rosé wijn.
Leg het deksel op de cocotte en laat de venkel op een laag vuur ‘braiseren’.
De gaarheid van de venkel controleer je door te prikken in het dikste deel.
De venkel is doorgaans na ongeveer twintig minuten gaar.
Werk ze af met fleur de sel.

Ondertussen gaan de vissen op de grill. Ook deze zijn in ongeveer dezelfde tijd klaar.

Grill de in twee stukken gesneden limoen mee, deze is super lekker bij de dorade.
Lekker met een aardappel in de schil, gekookt en daarna in aluminiumfolie mee op de bbq.

 

In uw glas:
Lágrima Rosato 2015 Bodegas Ochoa
Rosato de Nerello Mascalese 2015 Di Giovanna
Rosa dei Venti 2015 Guerrieri
La Blaque Rosé 2015 Domaine La Blaque

Top